Merhabalar!:)
Soru-yorum köşesinde belli aralıklarla farklı konularda alanında uzman kişilerle sohbet edeceğim-siz buna röportaj da diyebilirsiniz:)
Bu köşedeki ilk konuğum Adana’nın alanında sahip olunması gereken tüm sertifikalara sahip tek dövme ustası Sn. Gökhan İŞİSAĞLAM. Ben sordum, o da sağ olsun bütün içtenliğiyle cevapladı:)
M: Gökhan bey, ne kadar zamandır bu işle meşgulsünüz? Ne zaman, nasıl başladı bu dövme merakı?
G.İ.: 2002 yılından beri bu işi yapıyorum. Askerdeydim o yıl ve bir arkadaşım benim resim çizdiğimi fark etti. O da böyle yapıyormuş iğne-iplikle falan..Eski yöntemdir o iğne-iplik yöntemi.. Bana yapar mısın, dedi. bilmediğimi söyledim. Yok yok yaparsın,dedi, beni gaza getirdi, öyle başladım… Zaten askerden gelince hemen geçici dövme falan yapmaya başladım, 2002 yılında. Erken gitmiştim ben askere. sonra ufak ufak makine almaya başladım kendime. Yavaş yavaş da büyüyoruz işte 🙂
M: “Tattoo Gökhan İşisağlam” ne zaman açıldı peki?
G.İ.: 7 yıl önce. 7 yıldır kendi işimi yapıyorum.
M: Dövme yapabilmek için resmi bir eğitimden geçmek gerekiyor mu? Yani bu işin de sertifikaları var mı? Hem iş yeri açmak için hem de “benim mesleğim budur” diyebilmek adına..
G.İ.: Tabi bu tabularla alakalı bir durumdu. Yani resmi olarak da tanınmıyordu bu iş. Son 3 senedir, artık bazı şeyler yerine oturdu. Benim resmi olarak ruhsatım var, yani “dövmeci” olarak çalışıyorum. Sertifika gerektiriyor elbette, ama dövme yapabilmek ayrıca belli bir yetenek de gerektiriyor,sonrası da zaten pratikle oluşuyor.
M: Bildiğim kadarıyla burada siz sadece kalıcı dövme yapıyorsunuz, geçici dövme yok burada, değil mi?
G.İ.: Evet, sadece kalıcı dövme yapıyoruz biz.
M: Kalıcı dövme ile geçici dövmenin malzeme ve uygulamadaki temel farkları nelerdir?
G.İ.: Çok fark var aslında… Biri geçici dövmedir; hint kınasıyla ve çöp yardımıyla yapılır. Daha çok sahil kesimlerinde kullanılır, oralarda daha sık tercih ediliyor çünkü.. Vücutta kalma süresi suyla temasına göre 1 hafta ile 3 hafta arasında değişebiliyor geçici dövmelerin. Kalıcı dövme ise tamamen ekipman işi.. Yani kullanılan boyaları, dövme makineleri, özel iğneleriyle tamamen profesyonel çalışma gerektiren bir dövme türü. Bu da elbette, kişi aksini istemediği sürece ömür boyu kalıyor vücutta.
M: Bu çok zor bir karar o zaman! 🙂 Peki kalıcı dövme yaptırmak istediğimizde, nasıl bileceğiz kullanılan malzemelerin kaliteli olduğunu; kime, nasıl güveneceğiz? Sonuçta kimyasal maddeler kullanılıyor ve biliyoruz ki kötü yapıldığında hakikaten çok kötü duruyor:)
G.İ.: Dövme dünya üzerinde binlerce yıllık tarihine karşın ülkemizde yeni yeni bilinçli bir şekilde uygulanmaya başlanan bir sanat dalı. Dövme yaptırmaya gelen kişiler de, açıkçası bu konuda çok bilgi sahibi olarak gelemiyorlar. Ya bir arkadaşları yaptırmış oluyor, ya da tavsiye üzerine yaptırmaya geliyorlar. Ama bence öncelikle dövme yaptırılacak kişinin; dövme yapılacak mekanının hijyen şartlarının, dövmecinin bu konudaki hassasiyetinin, ve dövme konusundaki bilgi, yetenek, ve yeterliğinin araştırılmış olması gerekiyor. Bir de “tarz” konusu var tabi..kişinin tarzına uyuyor mu Dövmecinin tarzı, bunun da bilinmesi gerekir bence..
M: “Tarz” derken, dövme yaptıracak kişinin karakterine belli bir dövme tarzının uygunluğunu mu kastediyorsunuz?
G.İ: Görünümüne uygunluğu da olabilir, karakterine uygunluğu da.. Dövmede farklı tarzlar var; mesela “old school” tarzı, renkli dövmeler, siyah-beyaz dövmeler, koyu dövmeler, daha soft dövmeler..Bunlar gibi bir çok tarz var.. Kimileri bunları araştırıyor ve buna göre seçiyor tarzını.. ama daha önce dediğim gibi, her şeyden önce yapılan işin “hijyen” boyutuna dikkat edilmeli,en önemli olanı bu!
M: Bahsettiğiniz tarzlar, bu konuda hiç bilgisi olmayan birileri için çok yabancı olabilir.. Yani dışarıdan tabelayı görmüş, stüdyo çekici gelmiş ve “eh hadi ben de bir deneyeyim” diyerek içeri dalmış birisi de olabilir gelen kişi. Nasıl bir dövme yaptırmak istediğini bilmeyen bir müşteriyi nasıl yönlendiriyorsunuz?
G.İ.: Kesinlikle yaptırmamalarını söylüyoruz! (Gülüyor) Açıkçası kararsız bir çok kişiye dövme yaptık. Kararsız olduklarında, acele karar verebiliyorlar veya katalogdan falan seçmek zorunda kalıyorlar ve bu kişiler bir ihtimal onları kapattırmak istiyorlar ileride, pişmanlık duyuyorlar. Bu konuda artık deneyim kazandığımız için bunları örnekleriyle anlatıyoruz ki kendileri de aynı hataya düşmesinler. Bir de “bana ne gider” gibi sorular alıyoruz, ki bu konuda bir şey söylemekten imtina ediyoruz. Çünkü önerdiğimiz şeyi beğenmeyebiliyorlar, haklılar, sonuçta önerdiğimiz şey bizim zevkimiz 🙂 Biz daha çok araştırmaya yönlendiriyoruz kararsız arkadaşlarımızı; kendisini, yaşam tarzını, iyi ya da kötü bir gününü, ya da kendisi için özel olan şeyleri düşünüp, öyle karar vermesi gerektiğini söylüyoruz.. Yani o yaptıracağı dövmede kendisinden bir parça mutlaka olmalı.. ve insanlar 2 gün sonra da gelebiliyorlar, 2 sene sonra da gelebiliyorlar, ama çok doğru kararlarla geliyorlar bu kez..
M: Pişmanlık yaşayanlarla çok sık karşılaşıyor musunuz?
G.İ.: Eskiden çoktu, ama son yıllarda,dediğim gibi, daha bilinçli yapılıyor bu iş. Biz de dövme yaptırmak isteyenlerle bunu enine boyuna konuşuyoruz, geçmişte yaşadığımız durumlardan, pişman olanların sebeplerinden bahsediyoruz. Bunları bilerek karar verdikleri için de,açıkçası eskisi kadar sık pişmanlık yaşamıyorlar.
M: Pişman olup dövmelerini sildirmek istediklerinde ne yapıyorsunuz?
G.İ. Sildirmelerin çoğu eski eş ya da sevgili isimleri oluyor 🙂 ilk yazdırmada bize geldilerse, biz bunu yapmamalarını söyleyemiyoruz tabi ki, çünkü herkes hür iradesiyle karar verip geliyor. Ama en azında ismi daha küçük yazabileceğimizi, bunun daha estetik durduğunu söylüyoruz, buna ikna ediyoruz bir şekilde ve sildirmek istediklerinde kapatabileceğimizi de söylüyoruz ,partnerleri yanlarında olsa bile:) Dövmeyi dövmeyle kapatabiliyoruz. Küçük bir dövmeyi ya da kötü yapılmış bir dövmeyi, görünümde hiç fark edilmeyecek biçimde başka bir dövmeyle kapatabiliyoruz. Bunun yanı sıra lazer tedavileri de yapılıyor zaten. Teknoloji o kadar ilerledi ki bazı dövmeler hiç iz kalmadan silinebiliyor artık.
M: Sağlık sorunları ya da cerrahi müdahaleler nedeniyle vücutta oluşan izler de dövmeyle kapanabiliyor mu?
G.İ.: Bu olaya biz “klinik tarzı” diyoruz ve evet klinik tarzı da çalışıyorum ben. Mesela; bir apandisit ameliyatı izi, doğum çatlaklarından sonra gerdirme operasyonlarından kalan izler, sezaryen izi, jilet izleri, yanık ve yara izleri üzerine %90 gibi bir oranda başarıyla dövme yapabiliyor, kişiyi rahatsız eden o görüntüden kurtarabiliyoruz.
M: Son olarak, dövme hakkında araştırma yapmak isteyen, size ulaşmak, sizinle iletişime geçmek isteyenler ne yapacaklar?
G.İ.: Bana instagram, facebook veya twitterdaki “Gökhan İşisağlam” hesabımdan her zaman ulaşabilirler. Araştırma yapmak içinse, google’a aramak istedikleri kelimeleri yazmaları yeterli. Çünkü dergi ya da kataloglara gerek kalmadan dünyanın dört bir yanından milyonlarca doküman ve fotoğrafa ulaşılabiliyor artık. Stüdyo adresimiz de basit: Turgut Özal Bulvarı, Gökkuşağı yanı, Tattoo Gökhan İşisağlam, Adana 🙂 İlgi duyan ve kararlı olan herkesi bekliyoruz!:)
Dövme sanatçımız Sn. Gökhan İŞİSAĞLAM’a (haklısınız, bence de, soyadı bile güven veriyor;) ) değerli vakitlerini ayırdıkları için teşekkür ediyorum.
Şunu da bu keyifli sohbete eklemek istiyorum. Bu konuya son zamanlardaki ilgimden dolayı, hem “dövmenin geçmişi ve uygulama alanları”, hem de en çok sorulan sorulardan biri olan “dini” boyutu üzerine bir çok web sitesinde bir dizi okuma ve araştırma yaptım. “Dini” konuda-mecburen- en güvenilir web kaynağımızın diyanet.gov.tr olduğunu düşünüyorum. Okuyunca, bu konuda eksik ve yanlış bilgilerim olduğunu gördüm. Siz de, dövme yaptırmayacaksanız bile, bu konuya bir göz atmanızda yarar var; çünkü etrafımızda bu tür konularda bir satır dahi okumadan, kulaktan dolma, hurafe bilgilerle fetva veren onlarca insan var. Okuyalım ve doğrusunu bilelim ki bilmeyenleri doğru bilgiye yönlendirebilelim, değil mi? Her konuda! 🙂
Yazıma son vermeden önce, minik ama önemli bir tavsiye paylaşayım sizlerle: Aman ha açken, yorgunken, uykusuz ya da huysuzken, ya da (bayanlar için)mens döneminiz civarında iken dövme yaptırmayınız! Zira acı eşiğiniz yarıya iniyor ve normalde -belki de-sinek ısırığı gibi gelecek olan dövme makinesinin verdiği ağrı, bahsettiğim durumların birini ya da bir kaçını yaşıyorsanız size lazerli epilasyon ağrısına benzeyen, ve iğnenin değdiği yerde elektrik kaçağı varmış gibi hissettiren bir acıyı tecrübe edebilirsiniz.
Peki ben bunları nereden mi biliyorum?
Uykusuzdum:)
*Gökhan İşisağlam, web adresi: tattooadana.com
**Dövme ve mekana ait görseller tattooadana.com adresinden alıntılanmıştır.
Hadi eyvallah:)
Bir cevap yazın